Práce na rekonštrukcii Caraffovej väznice finišujú

01.02.2012 Prešov

Prešov 30. januára (TASR) – Stavebné práce na rekonštrukcii historickej budovy Caraffovej väznice, ktorá patrí k najstarším budovám v meste Prešov, finišujú. Prešovská radnica na obnovu tejto pamiatky získala zdroje z eurofondov v sume 414.300 eur.
Stavebné práce sa začali v novembri 2010 a mali byť ukončené v priebehu 12 mesiacov. Podľa projektového manažéra Petra Dráča však došlo k predĺženiu termínu a kolaudácia by sa mala uskutočniť v najbližších dňoch.
\"Stavba bude slúžiť ako mestská galéria, budú tu vystavované rôzne predmety z histórie mesta Prešov. Chceli by sme tento priestor využiť aj ako reprezentačný priestor pre rôzne formy spoločenských podujatí a pod.,\" dodal Dráč.
Cieľom projektu rekonštrukcie bolo zabezpečiť trvalé využívanie Caraffovej väznice na prezentáciu kultúrneho dedičstva regiónu. Okrem toho sa tu počíta s organizovaním kultúrno-spoločenských aktivít a osvetových podujatí, ktoré majú byť prínosom k rozvoju cestovného ruchu.
\"Predpokladáme, že vo februári, najneskôr v marci by mohla byť táto zrekonštruovaná budova otvorená pre verejnosť, kde by okrem spomínanej galérie mala byť aj stála expozícia opálu,\" dodal primátor Pavel Hagyari.
Podľa historických prameňov Caraffovovu väznicu postavili na prelome 15. a 16. storočia. Kedysi sa tu nachádzal sklad stredovekého mestského hostinca, neskôr sklad mestských váh, zbrojnica a údajne tu bola v istom čase aj mučiareň. V 20. storočí objekt slúžil ako archív dokumentov.
Terajšie pomenovanie budovy sa začalo používať až v 19. storočí a so samotným neapolským grófom Antóniom Carrafom a Prešovskými krvavými jatkami z roku 1687 podľa historikov až tak veľa spoločného nemá.
Cisársky generál Caraffa dal vtedy v Prešove popraviť 24 uhorských mešťanov a zemanov za účasť na údajnom sprisahaní proti panovníkovi Leopoldovi I.
 

Vyberte región